Простежте, щоб їх не було на святковому столі – для вашого здоров’я! Ці п’ять продуктів, які в жодному разі не можна вживати разом із алкоголем.
Що таке похмілля?
Якщо дуже спрощено, це реакція організму на отруєння продуктами розпаду алкоголю, який наше тіло сприймає як отруту і прагне швидше вивести. Чим швидше алкоголь залишить наш організм (і чим сильніше ми розбавимо його водою), тим легше і приємніше буде наш ранок – і навпаки. Про те, як зменшити ризик похмілля, ми нещодавно вже писали: не змішувати напої, пити повільно та потроху, обов’язково запивати кожен келих чи шот водою.
Але є ще одне важливе правило: у жодному разі не використовувати для закуски ті продукти, які посилюють дію алкоголю і утримують його в організмі – інакше навіть дуже невелика доза звичних напоїв може призвести до сильної і навіть небезпечної ранкової інтоксикації.
Мариновані гриби та огірки
Мариновані овочі дають надто сильне навантаження на нирки та печінку, і без того перевантажене алкоголем. Огірки, гриби, помідори порушують водно-сольовий баланс організму, посилюючи зневоднення, яке провокує алкоголь – і вранці вам буде дуже, дуже погано. Краще віддайте перевагу традиційним солоним огіркам – і смачно, і корисно!
Гострі закуски
Ще одна погана ідея: у поєднанні з горілкою гострий перчик або аджика можуть забезпечити вам справжнісінький опік стравоходу. Повірте, це боляче, довго гоїться і може викликати серйозні неполадки із травним трактом. Крім того, гостра їжа підсилює дію алкоголю і підвищує ризик похмілля.
Шоколад
Закушувати алкоголь шоколадом та цукерками – це не лише вульгарність, а й серйозна небезпека для здоров’я. Проблема в тому, що шоколад може заблокувати дію підшлункової залози і без того перевантаженої алкоголем — у найгіршому випадку це може призвести до нападу панкреатиту.
Фрукти
Не все, на щастя, але от дині, кавуна та винограду краще відмовитися. Справа в тому, що надто солодкі фрукти забезпечать вам різкий сплеск інсуліну в крові (а це завжди небезпечно), швидке сп’яніння та особливо важке похмілля.
Торти та тістечка
Та ж історія, що і з фруктами: організм насамперед перероблятиме саме солодощі, оскільки завжди потребує глюкози. У результаті дія алкоголю буде особливо сильною і жорсткою — навряд чи вам це сподобається.